PTSS staat voor Posttraumatische Stressstoornis.
Symptomen
Als u een schokkende of traumatische ervaring heeft meegemaakt dan is het logisch dat u dat moet verwerken. Als u een schokkende ervaring niet kunt verwerken, dan kan het zijn dat u PTSS hebt. U kunt het merken aan allerlei lichamelijke en psychische klachten. U heeft bijvoorbeeld hartkloppingen, u schrikt snel, u bent somber, u heeft last van nachtmerries en herbelevingen of u wordt snel boos of agressief.
Als u de ervaring(en) niet kunt verwerken, dan is de gebeurtenis zo schokkend geweest dat u last houdt van veel spanning en stress en is uw leven ernstig verstoord. Veel mensen met PTSS voelen zich niet meer veilig en niet meer baas over hun eigen leven. Zij voelen zich bijvoorbeeld machteloos, angstig, hulpeloos en boos.
PTSS kan direct na de schokkende ervaring optreden, maar het kan ook nog jarenlang duren voordat u er last van krijgt. Niet iedereen krijgt te maken met PTSS na een aangrijpende ervaring. Als u zich afvraagt of u PTSS hebt, dan adviseren wij om naar een huisarts te gaan en/of contact met ons op te nemen.
Meestvoorkomende symptomen
- Concentratieproblemen
- Depressie
- Desinteresse in omgeving
- Eenzaamheid
- Geheugenproblemen
- Herbeleving
- Nachtmerries
- Overmatig gebruik van medicijnen, alcohol of drugs
- Prikkelbaarheid
- Schrikachtig zijn
- Schuld- en schaamtegevoel
- Slaapproblemen
- Vermijdingsgedrag
- Waakzaamheid
- Woedeuitbarstingen
Behandeling
Wanneer de diagnose PTSS is gesteld, is het verstandig tot behandeling over te gaan. Bij de huisarts en bij onze Stichting kunt u terecht voor meer informatie.