Workshop een aanrader voor mensen uit de zorg en de hulpverlening

“Je hebt altijd een keuze”

Tijdens het Coming Out evenement van de Stichting Resilient Care Taking in oktober vorig jaar op het Zaailand te Leeuwarden hebben vele bezoekers meegedaan aan de prijsvraag. Karin Woudstra en Ingrid Alkema waren uiteindelijk de gelukkige winnaars van een geheel verzorgde gratis workshop. 

De twee winnaressen onderstreepten het belang van een dergelijke workshop omdat mensen in de zorg en de hulpverlening steeds vaker te maken krijgen met geweld in hun dagelijkse werkzaamheden. 

Op 31 januari 2017 hebben de dames samen met de Stichting RCT een vier uur durende workshop georganiseerd voor hun collega’s van MCL Leeuwarden en Wijkzorgcentrum Sint Jozef. Ieder van hen nam 15 collega’s mee, waardoor het een drukbezochte en uiteindelijke succesvolle workshop is geworden.

De deelnemers hebben gezamenlijk het programma van de avond bepaald. Zij hebben vragen en casussen aangeleverd en aan de hand hiervan is het programma samengesteld. Het was een gevarieerde en mooie samengestelde groep. Allen hulpverleners in hart en nieren. Enthousiaste dames en heren die vele vragen en opmerkingen hadden. En dat is zoals de Stichting haar nieuwe cursisten het liefste ziet:  een tikkeltje kritisch, voor zichzelf blijven nadenken en zich ervan bewust zijn waar ze voortdurend mee bezig zijn.

Thema van de avond was: “je beseffen dat je altijd een keuze hebt”.

 

Reacties van Karin en Ingrid na afloop van de workshop:

“Tot grote vreugde heb ik voor mijn team (Wijkzorgcentrum Sint Jozef) een workshop weerbaarheid/zelfverdediging gewonnen.

Dinsdagavond was het dan zover.

Enigszins gespannen en niet wetende wat er precies ging komen waren we met een hele groep aanwezig.

Na een welkomst woord van Fred Witkamp moesten we aan de slag.

Aan de hand van verschillende casussen werd uitgelegd hoe in verschillende situaties te handelen.

De uitleg was duidelijk en werd met enige humor gedaan.

Voordat we het op elkaar moesten oefenen werd het eerst heel duidelijk voorgedaan.

We mochten ten alle tijden vragen stellen en wanneer we het niet meer wisten kwam er iemand bij je om het nog een keer voor te doen.

Het op elkaar oefenen werd eerst nog wel als moeilijk ervaren, maar werd op het laatst vol overgave gedaan.

Nadat de 4 uren omgevlogen waren, hebben we ook nog een certificaat gekregen.

Kortom het was een zeer geslaagde avond, waarin heel veel geleerd en gelachen is.

Ik kan het elke hulpverlener aanraden om deze workshop zelf te volgen.

En wat me het meest is bij gebleven. Je hebt altijd een keus.

Karin Woudstra”

 

“In de zorg krijgen we steeds meer te maken krijgen met agressief gedrag van patiënten en/of familieleden. Daarom had ik meegedaan aan de prijsvraag waar je een workshop zelfverdediging kon winnen voor 15-20 personen.
Begin november kreeg ik te horen dat ik samen met Karin Woudstra (wijkzorgcentrum Sint Jozef) deze workshop zelfverdediging gewonnen had.
Binnen no time had ik voldoende enthousiaste collega’s die mee wilden doen met de workshop zelfverdediging. Deze collega’s zijn werkzaam op de radiologie, echografie, nucleaire geneeskunde, de dokterswacht en de SEH van het MCL.
Op dinsdag 31 januari werd de 4 uur durende workshop gegeven door Fred Witkamp met begeleiding van Erika Witkamp en Ronald Mulder.
Vooraf heb ik enkele casussen uit de praktijk aangedragen opdat deze tijdens de workshop behandeld werden.
Na het welkom praatje van coach Fred mochten we zelf in actie komen. Er werd meerdere technieken voorgedaan door coach Fred met Ronald of Erika. Bijvoorbeeld welke techniek gebruik je wanneer een patiënt met een scherp voorwerp op je afkomt of wat kun je doen als een patiënt je bij de keel grijpt. Allemaal met de intentie om op een veilige afstand te komen van je aanvaller. Deze techniek mocht je vervolgens met je maatje uitproberen. Hierbij werd door Fred, Erika en Ronald gekeken of dit op de juiste manier gebeurde.
Het was een zeer energieke en geslaagde avond die afgesloten werd met een mooi certificaat voor de deelnemers.
Met de legendarische woorden van coach Fred, je hebt altijd een keuze, gingen we huiswaarts.

Deze workshop is een aanrader voor mensen die werkzaam zijn in de zorg en die meer en meer te maken krijgen met mondige/agressieve patiënten/familieleden wel of niet onder invloed. De technieken die we hebben geleerd kunnen we toepassen in ons werkveld.
Groet, Ingrid Alkema Nagel”

Klik op een foto om het album te openen.